POBLE VELL DE CORBERA D'EBRE




A Corbera d'Ebre podreu comprendre quan va patir la gent de la Terra Alta durant la guerra que li va portar el pitjor desastre de la seua història. Dalt del turó de la Muntera estava el casc antic d'un poble de pagès tranquil, com ho eren tots els de la nostra comarca, amb els tràfecs de les feines del camp, les rotllanes de veïns als carrers, les mestresses que van i venen de la font, del mercat o dels rentadors, la cridòria de la quitxalla mentre juga...

Però va arribar la guerra i, a l'anomenada batalla de l'Ebre (del 25 de juliol al 17 de novembre de 1938), la vila restà molt a prop del front. Les parets de les cases quedaren foradades per les bales i clivellades per la metralla. Gairebé tot el poble va ser enderrocat per les bombes.

Després, per diversos motius, les famílies es van anar traslladant a la part baixa, a banda i banda de la carretera, fins a bastir un poble nou.

Ara al tossal de la Muntera només hi ha les runes cada cop més degradades del poble antic, entre les quals destaca poderosament l'església vella de Sant Pere (gran edifici barroc de finals del segle XVIII), malmesa però emblemàtica.

El conjunt va estar declarat Bé d'Interès Cultural, com a Lloc Històric (20-07-92), per la Generalitat de Catalunya. També ha esdevingut un monument a la Pau i lloc de visita obligada per a qui vulgui conèixer els desastres de la guerra.

Aquest és l'acreditatiu de major rang per a rebre els beneficis de la Llei del Patrimoni Cultural Català, amb un pla de protecció a càrrec de l'anomenat «u per cent cultural», i també de la Llei del patrimoni històric espanyol, per a facilitar la visita pública del monument.

Ara el Patronat del Poble Vell, organisme impulsat per un grup de veïns amb el suport de l'Ajuntament, encara el present amb un objectiu ben definit: la conservació i rehabilitació del lloc:

«El visita molta gent i està carregat d'història que a més és la nostra. Una historia viscuda entre aquestes pedres que volem recuperar i conservar per a deixar-les en millors condicions a les generacions més joves. No volem que es perdi ni que es deteriori més. Per això reclamem una intervenció urgent de les administracions públiques.»

I el futur immediat amb un altre, més ambiciós:

«Convertir el Poble Vell de Corbera d'Ebre en un Monument a la Pau ben connectat i interrelacionat amb altres d'arreu del món.»


Visitat el 31 de desembre de 2007

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada