CONVENT DE SANT SALVADOR


Al peu de la muntanya de Santa Bàrbara, a dos quilòmetres del poble, hi ha el Convent de la Mare de Déu dels Àngels, ara més conegut com Convent de Sant Salvador d’Horta.

El 1985 el conjunt de muntanya i Convent van ser declarats Monument històrico-artístic. La fundació de l’església es remunta al temps dels templers i el conjunt està constituït per un grup d’edificis de cronologies diverses (XIII-XVII) disposats al voltant d’un claustre renaixentista. La part principal és l’església, construïda el segle XIII, durant el domini templer. Té una sola nau coberta d’una armadura de cabirons i teula que descansa sobre arcs de diafragma i la capçalera forma un absis semicircular cobert de volta nervada tardoromànica.

Ja en domini hospitaler al segle XIV, la nau va ser prolongada amb un cor elevat, una galilea porticada i es va obrir l’actual porta principal, d’espectacular estructura aixamfranada i contorn ogival. Està decorada per dotze arquivoltes amb les corresponents columnetes i capitells de temàtica floral.

Sota els arcs de la galilea hi ha diversos sarcòfags, un d’ells clavat a la dreta de la porta i decorat amb escuts relacionats amb el gremi de constructors. És probable que hagués contingut les restes de Bernat d'Alguaire, mestre picapedrer, fill d'Horta, que va projectar i dirigir l’obra de la catedral de Tortosa. El convent va estar habitat per una important comunitat franciscana i durant el segle XVI hi feu estada durant 12 anys Fra Salvador, que va obrar grans miracles i ara és conegut i venerat com Sant Salvador d’Horta. Actualment el Convent és lloc de culte i peregrinatge, i en els darrers anys han estat restaurats els dos altars barrocs, així com les dependències que acullen les sales d’exposicions.

Torre de Galindo
En els documents medievals es coneixia com a Torre de l’Olivar i està situada prop del Convent i estratègicament a l’antic camí de Bot, en direcció a les Olles. És una torre de defensa medieval que data del segle XIV-XV, que actualment té un mas adossat. Una de les característiques que fan singular aquesta construcció és el sostre interior pla, sense cap volta de reforç, subjectat per les gruixudes parets que actuen de contrafort i el fan una exquisidesa arquitectònica de l’època.
Visitat el 11 d'Abril 2004

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada