SANTUARI DEL REMEI

Abans d’arribar a Camprodon, a la dreta de la carretera i travessant el Ter, es veu un edifici una mica estrany. És l’església del Remei. La construcció és eclèctica i té cert estil francès del segle XIX. La veritat és que l’edifici imposa i és molt gran per estar allà aïllat. Està en un lloc anomenat Creixenturri, on abans hi havia diverses cases i on ara en queden unes quantes de nova construcció bastant disperses. A darrera, s’hi conserva un petit cementiri on es donava sepultura als habitants d’aquest veïnat.

Però la història és molt més llarga. En aquesta zona, prop del Remei, hi havia el castell de Creixenturri. En aquesta zona, el pas del riu Ter es fa més estret a les Rocasses, on ara hi ha un pont. Aquest castell, juntament amb una torre de guaita a Cavallera, servia de defensa contra els invasors que volien penetrar a la Vall de Camprodon.

El castell tenia adossada una església, de Sant Cristòfor. En una reforma de la fortalesa, al segle XIV, es va trobar una imatge de la Verge. Se li va construir un oratori i, més tard, una capella a la vora del castell. Però tot plegat es va abandonar i la imatge es va traslladar a l’església de Sant Cristòfor on va ser coneguda com la Verge del Forat. Durant el segle XVIII se li van atribuir, a la Verge, diversos favors a gent que estava malalta. Ràpidament es va estendre una gran veneració per la imatge i se li va donar l’advocació del Remei. Tenia tanta fama, que el temple es va fer petit i es va haver d’engrandir enderrocant-ne una part i anys després reformant-lo per complert i perdent l’original arquitectura romànica.

La imatge va ser destruïda l’any 1936 però es va poder fer una reproducció a partir d’una fotografia. Aquesta és la que actualment és al santuari. La seva festa es celebra el segon diumenge d’octubre.

Al cambril de la Verge, la gent que ha sigut sanada de diverses malalties, hi deixa exvots en forma de la part del cos: cames, braços, intestins, cor… També hi ha penjades crosses, diverses peces d’ortopèdia, fotos de gent, radiografies… Realment fa una mica de por i més si hi entres sol. Una vegada em vaig endur un espant molt gran amb una figura d’escolanet amb una caixa per recollir donacions. El lloc és una mica tètric.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada