RUBIÓ DE BAIX

Abandonat des de fa uns anys, aquest nucli deshabitat està situat damunt el turó d’un antic càmping (anomenat “Cel de Rubió”), amb el riu Segre als seus peus. Des de fa tres anys, persones vinculades al poble hi celebren la Festa Major (15 d’agost) i ara estan decidits a millorar els accessos i a restaurar les cases i edificis del poble, amb l’ajuda de l’Ajuntament de Foradada. La primera actuació que s’hi ha fet és l’arranjament del cementiri i per als anys vinents està previst restaurar l’Església de Sant Miquel (actualment ja en restauració) i la capella de Sant Eduald del Castell i preservar la zona del Barranc del Salí.
Els qui van viure en aquest lloc anys endarrere van gaudir del “salí” (al Barranc del Salí) que els va permetre tenir la sal per al seu consum. Era una font on l’aigua que brollava era salada. Per obtenir la sal emplenaven calderes amb aquella aigua i les posaven al foc. En bullir, l’aigua s’evaporava i els quedava la sal. Una forma ben dierent a altres llocs, com Gerri o Vilanova de la Sal, ja que aquí era pràcticament només per a consum propi.
Església de Sant Miquel de Rubió de Baix a petició de l’Ajuntament de Foradada, l’església de Sant Miquel de Rubió de Baix ara forma part de l’inventari del patrimoni arquitectònic. Aquest inventari ja acull altres esglésies com la capella de Sant Eudald del castell de Rubió i Sant Miquel de Rubió del Mig. Els béns culturals d’interès local (BCIL) són els béns integrats del patrimoni cultural català que, tot i la seva importància, no compleixen les condicions pròpies dels béns culturals d’interès nacional (BCIN). Els béns culturals d’interès local immobles són declarats pel Ple del Consell Comarcal en els municipis de menys de 5.000 habitants. El Departament de Cultura de la Generalitat els ha d’inscriure al Catàleg del Patrimoni Cultural Català. El municipi de Foradada ja compta amb 21 registres en l’inventari de patrimoni arquitectònic i 3 més en l’inventari de patrimoni arqueològic.




Visitat el 25 de juny de 2005

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada